Două abordări fotografice

    Pe simezele Galeriei „Nouă” din Bacău, pe data de 20 februarie 2015, s-a deschis o expoziţie de fotografie. Au expus lucrări Constantin Broşu, fotograf aflat în plină ascensiune, care deja se poate mândri cu câteva expoziţii personale şi tânăra plasticiană Maria Vlad, elevă la Colegiul de Artă „George Apostu”, ea are la activ şapte expoziţii personale de pictură şi de această dată, pentru prima oară, se prezintă în faţa publicului cu fotografie.
   Constantin Broşu a fotografiat, după cum el însuşi a declarat, într-un sat „uitat de lume” de prin Vaslui, la o nuntă tradiţională, o fanfară, focalizându-se pe portretele muzicanţilor. Abordările lui sunt alb-negru, în contrast evident cu stridenţa, pe care privitorul o bănuieşte, a sunetelor emise de numeroasele instrumente de suflat şi percuţie.
   Cu ocazia unei Cupe Europene de Juniori de Tir cu Arcul, Maria Vlad fiind campioană naţională la acest sport, paşii au purtat-o prin... Ljubljana, în Slovenia. Acolo ea a fost fascinată de un cartier cu un farmec aparte, cu străzi bogate în graffiti. Aşa se face că a prins pe peliculă, imagini în care culorile sunt explozive. Însă tuşele negre consistente ce apar în graffiti, imaginile tenebroase şi singurătatea care pare a pluti pe aceste străzi induc un sentiment al stranietăţii. În prezentarea vernisajului, artistul fotograf Ioan Viorel Cojan a atras atenţia că în fotografiile Mariei Vlad întâlnim misterul, subliniat de "simbolul romantic citadin" al bicicletei. Totodată, el a remarcat că în fotografiile făcute la Ljubliana există cel mult un singur personaj. „Pentru mine, este clar, în fotografiile lui Constantin Broşu vedem orchestraţia dar muzica o simţim în fotografiile de artă stradală ale Mariei Vlad.” a conchis Viorel Cojan.
   La vernisaj a fost prezent un public numeros care a apreciat deopotriva cele două abordări antitetice. Într-un fel sau altul, fiecare dintre cei doi fotografi a prezentat un jurnal foto al unei incursiuni într-o lume străină sieşi. Constantin Broşu a fost impresionat de o tradiţie românească, pe cale de dispariţie, pe care a avut ocazia s-o arhiveze în imagini fruste. Fotografiile Mariei Vlad sunt de un realism magic, impresionează cu magnetismul lor, stârnind curiozitatea de a le descifra şi, totodată, îndeamnă la visare.  (Violeta Savu)

Maria Vlad photography

Maria Vlad photography
Maria Vlad photography
Maria Vlad photography
Maria Vlad photography
Maria Vlad photography
Maria Vlad photography


Constantin Broşu photography

Constantin Broşu photography

Constantin Broşu photography

Constantin Broşu photography

Niciun comentariu: