Theaterstock, zilele 10 și 11. Masculin/feminin și șapte dintr-o lovitură.

"Masculin/Feminin", de Lia Bugnar; Regia:Lia Bugnar. Cu:Marius Manole, Ilinca Manolache, Andrei Aradits,Theodora Stanciu, Laura Creţ
O producţie Asociaţia INSPIR

Masculin/feminin reiterează într-o formulă modernă mitul androginului, făcând referire la Adam, a cărui legendă ne spune că la început nu era bărbat, ci androgin și care se va diviza în Adam și Eva. Acțiunea este plasată în timpurile noastre, ne este prezentat un cuplu tânăr, Adam (Andrei Aradits) și Eva (Laura Creț). Când soția îi dă soțului ei minunata veste că este însărcinată, el se bucură dar mărturisește că îl preocupă mult mai mult cu totul altă problemă despre el însuși, simțindu-se și considerându-se de fapt... femeie. Visul său este ca în viitorul apropiat să fie Ada.
Povestea este relatată de pruncul nenăscut, interpretat de Marius Manole, care rămâne aproape în
permanență pe scenă, de multe ori ca simplu observator. Dar rolul este mai complex decât poate părea la prima vedere, practic personajul său este liantul pentru toată povestea. Iar prezența aproape continuă a actorului Marius Manole mie mi s-a părut că a sudat nemaipomenit întreg spectacolul.
O piesă dramatică foarte bine construită, putând fi analizată din mai multe puncte de vedere, unul fiind din perspectivă feministă. Drama femeii care este adeseori judecată ca obiect al perfecțiunii fizice. De asemenea, piesa satirizează tendința de astăzi de a uniformiza oamenii și de a nu mai ține cont aproape deloc de diferențele sexuale dintre ei. De mare adâncime este tema avortului, a lumii ne-cunoscute a copiilor ne-născuți. Totuși, spectacolul dă impresia de lejeritate datorită replicilor savuroase, a umorului fin, de foarte bună calitate. Mesajele însă sunt din partitură gravă. Iar secretul pe care-l ascunde Ada/Adam este tulburător iar actrița Theodora Stanciu îl redă cu deosebită intensitate. Despre Theodora Stanciu, profesoara Elena Simion spune, pe bună dreptate, că „este o figură care ți se lipește de suflet prin farmecul și energia pe care le transmite.”
Chapeau pentru toți actorii din distribuția acestui spectacol, Laura Creț, Andrei Aradits, Marius Manole, Ilinca Manolache și Theodora Stanciu au jucat fără cusur!

„7dintr-o lovitură”, de Lia Bugnar. Regia:Lia Bugnar. Cu: Ilinca Manolache, Anghel Damian, CătălinBabliuc, Lia Bugnar, Andrei Runcanu, Nicoleta Lefter, Marius Manole,Maria Obretin
Producător: Godot Café-Teatru,Bucureşti

Cum „Masculin/feminin” mi-a plăcut foarte mult, din programul vast al festivalului Theatersock, în ziua 11, am ales să văd tot un spectacol de Lia Bugnar, „Șapte dintr-o lovitură”. Ceva asemănător ca abordare am văzut în spectacolul lui Horia Suru, „LSD theatre show”, după o piesă de Christopher Durang, construit ca un show de televiziune.
În spectacolul Liei Bugnar se adună șapte candidați la un casting, șapte personalități foarte diferite. Castingul lor se transformă mai mult sau mai puțin fără voia lor, dar mai ales din nevoie, într-un show de tip big brother. Captivi pentru trei zile în una din celule puterii mass-media, fiecare dintre cei șapte, aspiranți la celebritate, vor ajunge să-și divulge dramele interioare.
Piesa satirizează goana după senzațional pentru rating, depersonalizarea realizatorilor de emisiuni tv de tip reality show, influența negativă a tiparelor, în care valoarea este confundată cu nonvalorea, impuse prin mass-media. Din nou, un text foarte bine scris, jucat impecabil.
Am savurat iar umorul inteligent, ingenioase jocuri de cuvinte. Povestea începe ca un joc, îți dă impresia de ceva simplu, relaxant poate chiar distractiv dar până la urmă te bulversează, scoțând treptat la lumină profundele abisuri sufletești ale celor șapte personaje. Iar cel al tânărului „wanna be star” (excepțional Anghel Damian în rol) capătă dimensiuni tragice. La final... Ca spectator, ai tendința să ceri ajutorul personajului, interpretat de Marius Manole, care inițial își ascundea pornirile romantice sub masca de cinic. Să-i ceri ajutorul așa cum a făcut-o în piesă abulica fată, interpretată de Ilinca Manolache: „Vrei te rog să mai împingi puțin pereții?”

Două spectacole având la bază texte scrise de Lia Bugnar.

Niciun comentariu: