Cu: Teodora Budescu, Ana Turcu, Florin Crăciun, Marian Olteanu, Vlad Troncea, Vlad Benescu, Alexandru Apostol. Un spectacol de Lorette Enache
Ludic dar şi sentimental, spectacolul semnat de Lorette Enache a fost o încântare pentru public. A fost frumos de privit iar muzica live a fost excepţională. Călin Grigoriu şi Tudor Morar au ridicat mult spectacolul.
În tabloul dansului, am recunoscut o povestire a lui Mircea Cărtărescu, "Mendebilul". De fapt, spectacolul a fost anuntat de catre realizatori ca este dupa povestirea "Jocul.
Cu toate că deocamdată nu sunt un ansamblu de dans de mare forţă expresivă, au fost multe secvenţe reuşite pe scenă, de care publicul s-a bucurat din plin. Update: Tocmai am aflat că trupa care a prezentat spectacolul "Maidan" nu este de dansatori, ci de actori... Atunci, performance-ul lor este cu atât mai lăudabil.
Mi-a plăcut foarte mult cum a fost realizată pe scenă aluzia la maturizare. Şi reîntâlnirea cu jocul, copilăria şi/sau adolescenţa a fost bine transpusă şi, mai ales, binevenită!
Am văzut acest performance în ziua a 12-a a festivalului Theaterstock, în Sala Mare a Teatrului Bacovia.
Iar în penultima zi (15 august) a Festivalului Theaterstock, am văzut tot în Sala Mare a Teatrului Bacovia, un spectacol de teatru dans uimitor, perfect şi... puternic!
ARTĂ la superlativ!
"13” / Teatru - dans
Regia: Farkas Tamás – Tapasztó Ernő
Coregraf: Farkas Tamás
Cu: Móricz Bence, Gál Nóra
Producător: Aradi Kamaraszínház (Arad, România), Ansamblul Tabán (Békéscsaba, Ungaria, Formaţia Juhász (Subotiţa, Serbia)
Dragii mei generali, vă iubesc pentru eroismul vostru, vă iubesc pentru că nu v-aţi încovoiat nicio clipă, vă iubesc pentru că nu aţi şovăit în faţa cumplitei morţi şi aţi primit cu mândrie sfoara cea duşmănoasă sau gloanţele cu răsunet înfricoşător! Vă iubesc pentru că aţi fost uniţi în faţa morţii! Vă iubesc pentru că nu v-aţi trădat idealurile!
Şi pentru torţionarul vostru aş avea două vorbe: degeaba ai îmbrăcat costumul alb atât de elegant şi din ticăloşia ta te-ai străduit să faci un spectacol măreţ. Poţi să spargi câte pahare de şampanie vrei, crezându-te victorios, nu simt decât revoltă împotriva urii şi a crimelor săvârşite! Oh, da, eşti sfidător şi chiar falnic în sadismul tău dar tot ce ai stârnit în mine este dorinţa de a ridica un monument, fie şi doar în inima mea, pentru acei bravi eroi! Şi de a împărtăşi din iubirile şi pasiunile lor umane. Pentru ei, vreau să plâng! Şi, mi se pare demn!
"13" - care spune povestea a "13 generali executaţi în 1849 la Arad, sub acuzația că s-au alăturat mișcării revoluționare a lui Lajos Kossuth și au susținut revendicările maghiare de independență față de Imperiul Austriac" - este şi un rafinat elogiu adus masculinităţii.
Cu aceste sentimente am ieşit de la acest spectacol desăvârşit, recunosc că au fost scene la care am plâns. Recunosc că am trăit sentimente de înălţare sufletească. Şi am văzut perfecţiune artistică pe scenă! Interpretări fără cusur! Dansuri impresionante. Legături sudate incredibil pe scenă! Nicio ezitare...
Iar în rolul tiranului - un dansator genial - Móricz Bence!
Muzica live - la aceeaşi înălţime artistică!
(Sursa fotografiilor: Teatrul Municipal Bacovia)
Despre acest performance, sora mea, pasionată de balet, a scris pe pagina ei de fb, câteva rânduri foarte frumoase:
"SPECTACOLUL "13 " Un spectacol de excepție, un spectacol de respirație scurtă, dens, cu mesaj puternic, răscolitor, care trezește conștiințe adormite într-o nepăsare vinovată. Un spectacol răvășitor! Farkas Tamás - regie și coregrafie, muzica live - Formaţia Juhász / Serbia, dansatorii Ansamblului Taban - Ungaria - Producător: Aradi Kamaraszínház (Arad, România), toți sunt niște artiști de mare valoare. Prin dans și muzică - limbaje universale - au reușit să transmită că orice crimă, orice intoleranță față de libertatea de gândire, față de credința personală - toate aceste nelegiuri sunt oribile. Au reușit să exprime diversitatea umană și frumusețea ei și în același timp au fost foarte bine conturate aspecte ale conștiinței căzută în abisul despotismului: dezumanizarea totală a celui care ucide cu sânge rece, lipsa oricărui sentiment de compasiune, zvârcolirea oribil lăbărțată a criminalului primar. De partea cealaltă victimele, o întreagă lume dispare, tot ce-au iubit pe lumea asta. Sunt puse în valoare agonia, temerea în fața morții, tentația trădării, șubrezirea conștiinței umane după ce a fost supusă la silnicii fizice și psihice exercitate repetat, la cote paroxistice. Impresionant dansatorul ungur Moricz Bence, care a jucat rolul torționarului. Un singur regret: la cât de valoroși au fost artiștii, sala Teatrului Bacovia ar fi trebuit să fie arhiplină. Totuși, cei care am fost prezenți, i-am apludat cu frenezie. BRAVO!!!!" (Nora Savu)