Amintindu-mi de Alexandru Mușina    De Alexandru Muşina, omul, mă leagă o întâmplare cu zâmbet. Cu doar doi ani înainte de dispariţia sa, eram la Târgul Naţional al Cărţii de Poezie, în 2011, eu aveam în pregătire la Editura Tracus Arte o carte şi nu ştiu cum de-am îndrăznit să mă apropii de Alexandru Muşina şi să îi adresez o rugăminte. Eu am debutat mai târziu şi în lumea literară de la Bucureşti eram atunci o figură nouă, cvasi necunoscută, de aceea spun că mare a fost îndrăzneala mea de a-l ruga pe Alexandru Muşina să citească manuscrisul cărţii mele. M-a refuzat cu eleganţă, dar nu pot spune că în acel moment nu mi-a părut rău. Peste câteva săptămâni, l-am reîntâlnit la Bookfest, la lansarea volumului „Cinci” şi dintr-un impuls absolut copilăresc, imediat după ce ne-am salutat reciproc, i-am spus: „Mi-a apărut cartea!”. Muşina mi-a răspuns, zâmbindu-mi cald: „Ştiu, am văzut!” A rămas în amintirea mea cu acel zâmbet discret şi luminos. Nu întâmplător am încercat atunci să vorbesc cu el, citisem din scrierile lui, îl admiram foarte mult, nu ştiam prea multe despre biografia lui şi iniţial am crezut că a studiat şi ceva matematici, mi se părea algoritmică poezia lui şi foarte cerebrală, impecabilă logic, chiar şi atunci când era de expresie suprarealistă.
    Nu am idee dacă şi câtă influenţă a avut şi are poezia lui Alexandru Muşina asupra tinerilor scriitori dar ştiu că mulţi dintre ei îl iubesc şi îl consideră un model. Iar că Alexandru Muşina are locul lui în poezia şi literatura română contemporană, asta este sigur. Am sentimentul că locul lui va fi şi mai bine evaluat în viitor, este posibil ca destinul poetic al lui Muşina să se asemene cumva cu cel al lui George Bacovia. Cred că şi Muşina a depăşit cu modernitatea scrierilor sale timpul în care a trăit. Poetica lui Alexandru Muşina este destul de diversă, volumele lui de versuri nu prea seamănă unul cu celălalt, încât ar fi putut semna heteronimic, precum Pessoa.
      Dacă e să vorbim despre urmarea unui model de scriere, ideal pentru aceasta mi se pare volumul de prose poetry, apărut în mod straniu, la şase luni după moartea autorului, la Editura Tracus  Arte, „dactăr nicu & his skyzoid band”. Aş recomanda-o ca lectură oricărui scriitor care se plânge că trece printr-o criză de creaţie. E o lecţie de construcţie şi deconstrucţie a limbajului poetic, iar ludicul şi umorul sunt tării energizante. Totodată găseşti exemple că te pot inspira întâmplări obişnuite, cotidiene, însă trebuie să le acorzi atenţie, să îţi dezvolţi un anumit simţ al observaţiei. La tot pasul, găseşti aproape oriunde pe stradă personaje asemănătoare, idei, te recunoşti în mici experienţe mai mult sau mai puţin fericite.
     Nu de mult, am intrat într-un magazin de haine, am vrut să probez o rochie, un unicat expus în vitrină. Vânzătoarea m-a măsurat din ochi şi mi-a zis: „Sigur vă vine bine, manechinul nostru poartă mărimea 38!” Mi-am amintit atunci de cuvintele lui Alexandru Muşina din prozopoemul „Filosofii”: „manechinele au fost cândva oameni. Nu chiar ca noi, ci din plastic şi cauciuc. Se plimbau pe stradă, se duceau la coafor, salutau vecinii, îşi duceau nepoţii la grădiniţă, aplaudau pe la mitinguri... ca omul! Pînă cînd Dactăr Nicu le-a spus: «Ce vă tot pierdeţi vremea?! Nu vedeţi că oamenii-oameni vă exploatează? De ce să nu staţi liniştiţi, fiecare în colţul lui de magazin, şi să vă uitaţi în zare? Voi aveţi trupuri de filosof, contemplaţia-i vocaţia voastră. Unii oameni vă maimuţăresc. Degeaba, că nu le iese, v-o spun eu, dactăr Nicu.»” 
     Alexandru Muşina, deopotrivă excelent teoretician, afirmă: „Poetul nu actualizează un text, ci provoacă un text. (...) Nu reiterează valori comunitare, «eterne» şi «stabile», ci propune valori individuale, perisabile şi schimbătoare. În felul acesta, se adresează nu tuturor odată, ci fiecăruia în parte.” Sunt fraze desprinse din cartea „Paradigma poeziei moderne” pe care am citit-o în anul când l-am întâlnit prima oară fizic pe poetul Muşina, şi din acel an încoace, 2011, adeseori mă reîntorc la această carte, de fiecare dată când simt nevoia să înţeleg mai bine poezia. Mi-ar fi plăcut să-l cunosc mai bine şi mai îndeaproape pe Alexandru Muşina dar am totuşi şansa să o fac citindu-i sau recitindu-i opera.

Notă: Text publicat în Revista Ateneu, nr. 550, iunie 2015

Niciun comentariu: