Constantin Tănăsache - Sacralitate

Nu de puţine ori arta şi religia s-au împletit în aceeaşi cunună. Aşa se întâmplă şi în expoziţia artistului Constantin Tănăsache, deschisă pe 1 aprilie 2011 la galeria „Nouă” a Uniunii Artiştilor Plastici din Romănia, Filiala Bacău. Intitulată „Sacralitate” se află într-o deplină armonie cu perioada Postului Paştelui, privitorii care vor parcurge expoziţia vor avea sentimentul că au purces într-o călătorie spirituală. Semnele religioase inspirate din icoane, difuzarea luminii de ceară, revelările de taină şi tonurile plăcute de griuri te transpun într-o lume detaşată complet de materialitate. Tablourile lui Constantin Tănăsache sunt inspirate dintr-o linişte interioară, din împăcarea cu sine şi cu divinitatea. Cel care va reuşi să pătrundă în intimitatea acestei lumi se va bucura de imaginile frumoase şi mângâietoare, trăind totodată momente de reculegere. Ceea ce a realizat artistul mai mult decât tehnic, este mai ales atmosfera unui univers religios. Am putea spune că a transformat o galerie de artă într-o biserică de mici dimensiuni, determinând senzaţia că păşeşti într-o capelă mică şi uitată de timp. În interpretările abstractizate, picturile realizate în tempera câştigă valoric prin punctarea cu simboluri arhaice. Am remarcat arcul de cerc care apare ca un lait motiv, o metaforă a firului vieţii care se regăseşte şi într-o delicată reprezentare a inimii, sugerând deschidere sufletească şi aspiraţie spre infinit.
La vernisaj a fost prezent artistul plastic Vasile Crăiţă-Mândră care a apreciat lucrările expuse ca fiind o combinaţie reuşită de pictură abstractă cu elemente figurative, apropiind farmecul lor de cel al naturilor statice.
Personal, m-a emoţionat puterea artistului Cosntantin Tănăsache de a induce sentimente profunde, stârnind curiozitatea şi dorinţa pentru o viaţă spirituală. Din punct de vedere imagistic, am rămas cu impresia că am privit la lumina unui apus molcomitor, printr-o peliculă care transformă într-o anumită măsură realitatea vederilor, icoane din schituri rupestre.
Link-uri:

Niciun comentariu: