Premii Atelier 35

Cristi GAŞPAR - "Şi îngerii pot fi oameni", Trofeul Atelier 35



Dragoş BURLACU, Premiul Filialei UAP Bacău

Sergiu Georgian MAZERSCHI, Premiul Juriului


Gala artiştilor tineri la Atelier 35
Deschisă pe 28 mai 2010, la Galeria Frunzetti Bacău, expoziţia „Atelier 35” a adus, răspunzând aşteptărilor, un suflu de modernitate, o respiraţie proaspătă specifică tinereţii, picturi care evocă atitudini insolente, unele chiar demonstrative. Dominantele expoziţiei sunt elementele figurative, influenţele din pop art sau hiperrealism.
Ciprian Frunză impresionează prin redarea până la milimetru a expresivităţii umane în faţa spaimei de moarte, tema fiind tratată cu profund cinism. La polul opus, se află Mari Bucur, picturile ei sunt calde şi induc privitorului stări optimiste, mângâietoare de suflet. Dealtfel ele sunt din categoria lucrărilor mai rare numeric în această expoziţie în care tehnica aleasă a fost colajul în interpretare expresionistă. Dintre cei care au abordat colajul îi mai amintim pe Anca Muşat, Luminiţa Radu sau Bianca Rotaru. Radu Prisecaru se remarcă printr-un bun simţ al materialităţii. Gheorghiţă Gălan excelează prin combinarea inspirată a scrierii frumoase cu litere de origine chirilică şi portretizarea firii gânditoare a omului care îşi pune mereu întrebări. Teodora Nicodim este singura care recurge la tehnica digitală. Suntem „priviţi”, analizaţi de personajele surprinse digital şi totuşi atmosfera din interiorul ramelor este una de stranietate, ireală iar imaginile sunt cât se poate de picturale. O senzaţie de evadare din spaţiu este redată de Raluca Bârzu, care a pictat în alb-negru o iluzie optică. Recurgând în acelaşi timp la ironie, ea satirizează tarele comunismului.

premianţii ...
Sarcasmul este prezent şi în lucrarea lui Sergiu Georgian Mazerschi, el ilustrează portretul unei femei bătrâne, foarte ridată, în ochii ei negri şi asimetrici se citeşte neputinţa şi se poate intui un hău sufletesc. Totuşi, bătrâna zâmbeşte iar zâmbetul ei vine din ceva ce se află între gluma spusă cu blândeţe, autopersiflare şi ironie: „Vă rugăm trageţi apa şi păstraţi curăţenia la tualetă”.
Dragoş Burlacu propune o tema neobisnuita. Sunt desenati doi porcuşori dar atitudinea lor, forma şi expresia ochilor este teribil de umană. Cel mai adesea este folosită imaginea porcului ca sugestie a unei naturi grobiene. Dragoş Burlacu vine cu o interpretare contrară, printr-o imagine blurată, în mod subtil senzuală, el construieşte plastic şi estetic un paradox, cei doi porcuşori sunt surprinşi într-un emoţionant moment de tandreţe.
O altfel de tandreţe, una cu un plus de spiritualitate, întâlnim în lucrarea lui Cristi Gaşpar intitulată „Şi îngerii pot fi oameni”. O lucrare frumosă, magic-onirică în care Cristi Gaşpar pare a-şi expune un mit personal. Figura legendară a bunicului este asociată cu imaginea unui căţel (un prieten de joacă din copilărie) iar în plan îndepărtat vedem un şir de case ţărăneşti, desprinse dintr-un peisaj idilic. De braţele bunicului s-au prins aripi, rafinat şi minuţios desenate din pene diafane. Aripile par învolburate, iar bunicul cu o pălărie rustică pe cap, cu barba alcătuită din fulgi, parcă ar vrea să rămână şi aici pe pământ alături de cei care i-au fost dragi, ar vrea şi să îşi respecte atributele primite odată cu transfigurarea. Oricum pare cât se poate de nedumerit şi uşor stânjenit de ipostaza lui de înger.
Una peste alta, ediţia „Atelier 35” din acest an a fost frumoasă, iar nota comună putem spune că a fost spontaneitatea şi luminozitatea culorilor.
Juriul, alcătuit din: preşedinte Ilie Boca, membrii Carmen Poenaru, Cristina Ciobanu, Marius Crăiţă-Mândră, Mihnea Baran, a hotărât decernarea următoarelor premii: „Trofeul Atelier 35” – Cristi Gaşpar pentru tabloul „Şi îngerii pot fi oameni”, „Premiul Filialei UAP Bacău” – Dragoş Burlacu pentru lucrarea „The secret”, „Premiul Juriului” – Sergiu Georgian Mazerschi, pentru lucrarea „Păstraţi curăţenia”.
Violeta Savu, Rev. Ateneu, iunie 2010 (nr. 490), pagina 12