O metaforă a exodului evreiesc. Stele rătăcitoare la Theaterstock

„Stele rătăcitoare”, adaptare de Andrei Munteanu, după Şalom Alehem. Regia: Andrei Munteanu.Spectacolul este tradus simultan din limba idiş în limba română, prin titrare pe panou electronic, de actriţa Dorina Păunescu. Limba: Idiş, cu titrare în limba română
Distribuția: Rudi Rosenfeld, Luana Stoica, Anca Sigartău, Raluca Aprodu, Alexandra Fasolă, Anka Levana, Cornel Ciupercescu, Veaceslav Grosu, Leonie Waldman Eliad, Nicolae Călugăriţa, Viorel  Manole, Marius Călugăriţa, Geni Brenda, Darius Daradici, Arabela Neazi, Cristina Cîrcei, Mirela Nicolau, Viorica Bantaş, Ecaterina Ţugulea, Cătălin Stelian, Richard Bovnoczki, Mircea Dragoman, Natalie Ester, Nicolae Botezatu

Stele rătăcitoare. Un teatru în teatru, un teatru-film



Fotografie de Oana Monica Nae. Sursa foto: Teatrul evreiesc
Spectacolul m-a impresionat în mod deosebit ca artă vizuală. Decoruri desprinse parcă din vis, cu căruţa unui teatru ambulant, cu cabinele actorilor construite ca un foişor, cu pânze tradiţionale, actori îmbrăcaţi în stofe strălucitoare, costumele sunt spectaculoase, de o rară frumuseţe şi eleganţă, alternând strălucirea cu simplitatea. În simplitate constă şi esenţa poveştii, bine pusă în scenă, înfrumuseţată prin muzică şi dans. Totul a fost ca un film muzical, un film în limba idiş, cu subtitrare în limba română. (din păcate, din cauza unor erori tehnice, în prima lui parte, spectatorii care nu se aflau în faţă nu au putut vedea bine subtitrarea, era acoperită de decoruri...)
"Spectacolul spune povestea unor tineri evrei dintr-un colț de provincie basarabeană care, vrăjiți de o trupă de teatru ambulantă, pleacă din casa părintească în lumea largă să-și caute norocul ca artişti. Dar iată că viaţa îi poartă tot mai departe (Lvov, Viena, Londra) nu doar de sătucul natal, ci şi de propriul lor trecut, de care se despart, la început, cu nepăsare." (sursa: Teatrul evreiesc)
sursa foto: Cotidianul.ro
Deci, un teatru în care actorii ne comunică un mesaj despre condiţia actorului, despre iluzie, speranţă, împliniri şi neîmpliniri... Sincer, poate şi pentru că am avut loc undeva în spatele sălii (iar Sala Teatrului de vară este imensă), prima parte a spectacolului mi s-a părut că a trenat un pic. Cuvintele se auzeau foarte stins, şi nu, nu ştiu limba idiş dar intonaţiile, inflexiunile vocilor contează foarte mult. Maia Morgenstern a intrat în scenă în a doua parte a spectacolului şi parcă s-a născut din pământ odată cu dansul său exotic, cu mişcări de felină. După aceea, ea a redat un fragment din Cântarea Cântărilor. În limba idiş, care cu vocea dânsei, a sunat probabil şi dincolo de arcadele teatrului. După momentul Maiei Morgenstern, spectacolul s-a înviorat şi mai mult, probabil că trupa a fost insuflată cu marea ei energie.
Spectacolul a fost reuşit, mesajele sale sunt extrem de sensibile. Originalitatea lui constă cred în expresia vizuală. Prin tablourile create, în care se adună multe, foarte multe personaje, se realizează o excepţională metaforă. Se reiterează, într-o formulă diferită ca spaţiu şi timp, exodul şi călătoria evreilor. Pentru acest popor, împrăştiat în toate colţurile lumii, istoria este fără sfârşit.
Dar, pentru cei ce visează, pentru cei ce se îndrăgostesc, pentru cei ce iubesc visele, teatrul, pentru cei ce-şi doresc să ardă intens şi să fie creatori, ce gând frumos (citez din memorie): "Nu există stele căzătoare. Ele doar rătăcesc. Mai târziu stelele rătăcitoate se pot întâlni."  Sau poate nu se întâlnesc, dar importantă rămâne rătăcirea lor prin lume, căutarea...
Fotografie de Oana Monica Nae. Sursa foto: Teatrul evreiesc
Nu-mi pare deloc rău că am văzut "Stele rătăcitoare". A fost prima (şi poate singura mea şansă) de a vedea o producţie a Teatrului Evreiesc de Stat Bucureşti, a fost prima (şi poate singura mea şansă) de a asculta limba idiş. Am văzut un teatru conceput ca un film de artă. Au fost mici stângăcii dar spectacolul este foarte greu. E o abundenţă de personaje. Este foarte complicat când în multe secvenţe sunt atât de mulţi actori odată pe scenă.
Stelele rătăcitoare au strălucit şi în Bacău! Un spectacol văzut la Theaterstock, la Teatrul de Vară "Radu Beligan".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu