Personaje fantastice ilustrate de Elena Lupaşcu
În Galeria Nouă a Filialei U.A.P. Bacău, „galeria mică” în termeni neoficiali, în decembrie 2010 a expus o personală, pictoriţa Elena Lupaşcu. Tânăra artistă a repurtat deja câteva succese dintre care cel mai notoriu este un important premiu la Saloanele Moldovei, în 2009.
De data aceasta sub genericul „Mistic” a venit cu o propunere inedită pentru public, schimbându-şi registrul, trecând la compoziţie plastică figurativă, zugrăvind personaje care aparţin altei lumi. Practic, Elena Lupaşcu mizează în această expoziţie, pe poveste. Există credinţa, care ţine de eres, potrivit căreia unii morţi se transformă în stafii. Elena Lupaşcu a dat contur fizic acestor făpturi halucinante încercând să redea în imagini plastice, posibile explicaţii pentru condiţia lor spirituală ambiguă. Sunt fiinţe care animă o lume stranie şi obscură, care au rătăcit drumul spre cerul de lumină. Artista explica la vernisaj că personajele ei se simt sufocate negăsindu-şi locul lor de odihnă şi vin să bântuie lumea terestră nu pentru a-i speria pe cei vii, ci pentru a le cere ajutorul. Un imaginar cu personaje fantasmagorice despre care deducem că nu reuşesc să se desprindă de teluric, cele mai multe dintre ele din cauza faptului că au iubit foarte mult viaţa: ele sunt dominate de dorul de a zâmbi, de a dansa, de a se juca, de a cunoaşte pasiunea erotică. Sunt personaje orfice şi onirice pentru că visul este poartă de deschidere spre altă realitate. Ele nu sunt nici groteşti, nici înspăimântătoare, sunt câteva figuri cu note tulburătoare de tragism, iar altele sunt chiar nostime fiind prezentate în secvenţe burleşti, dar însuşirea specifică predominantă este cea a nostalgiei. Elocvente sunt şi titlurile lucrărilor: Foc, Dans, Sarcasm, Regret, Dialog...
Se poate înţelege că mesajul expoziţiei nu este încărcat de pesimism şi din cromatica aleasă, lucrările realizate în tehnică mixtă, ulei cu acrylic sunt caracterizate de culori vii şi luminoase. Elena Lupaşcu deşi se află în zona căutărilor, este realmente talentată. Ea se manifestă pe pânze cu multă fantezie, se remarcă printr-o forţă deosebită, elementul esenţial care o caracterizează atât ca aparenţă frumoasă şi feminină dar totodată şi ca artistă, fiind focul ca simbol al purificării şi energiei dătătoare de viaţă. Dealtfel în tabloul cu influenţe cubiste, intitulat „Foc”, am putea decripta chiar şi un subtil autoportret.
Notă Fotografia de la vernisaj (foto 1) de Constantin Broşu.Mai multe fotografii de la vernisaj aici
Interesant blog , este minunat !
RăspundețiȘtergereEu sunt o tanara scriitoare , care mi`am facut si un blog online , insa nu este foarte cunoscut , fiind si la inceput de drum , as avea nevoie de putina promovare,publicitate !
Doriti sa ma ajutati sa imi promovez si eu blogul , sa il lansez in lumea bloggerilor ?
Ajutorul va fi reciproc , o sa postez si eu un banner cu blogul dvs la mine pt a fi vazut de cei ce il viziteaza !
Daca doriti sa colaboram , imi puteti trimite un mail ( doryanna_324@yahoo.com ) si discutam mai multe !
O zi buna !
Stefania, iti multumesc pentru aprecieri. Sper sa nu te superi dar nu am in obiectiv sa fac schimb de bannere cu nimeni. Nu ma pricep la promovare de bloguri - nu m-a interesat acest aspect, blogul blue moon fiind axat pe un domeniu restrictiv si anume cel al artei contemporane, avand in vedere mai ales expozitiile din Bacau. Sunt niste site-uri specializate pentru promovari de bloguri (de exemplu ablog http://www.ablog.ro/)acolo poti sa inscrii blogul tau, multe dintre ele sunt gratuite.
RăspundețiȘtergere